Siłownia to nie tylko wielkie maszyny, których użycie wymaga czytania skomplikowanej instrukcji. Bardzo efektywny trening można też wykonać bez użycia maszyn, wyłącznie na wolnych ciężarach. Niezwykle popularny wśród ćwiczących siłowo jest tzw. martwy ciąg, który pozwala na równomierny rozwój bardzo wielu partii mięśniowych. Wokół tego ćwiczenia powstało już bardzo wiele wariacji i odmian. Wśród nich jest tzw. rumuński martwy ciąg, który wykonuje się w ten sposób, że sztanga dotyka nóg podczas całej sekwencji ruchów. Ta odmiana martwego ciągu wspaniale oddziałuje na mięśnie dwugłowe uda, mięsień pośladkowy wielki, mięśnie izometryczne (dwugłowy ramienia i naramienny) oraz mięśnie prostowniki grzbietu. Niestety jest to ekstremalnie trudna technika, która wymaga dużej sprawności i panowania nad ciałem. Nieumiejętne wykonanie prowadzi do kontuzji stawów, odcinka lędźwiowo – krzyżowego i wielu innych kontuzji. Dlatego nie powinny jej podejmować osoby początkujące i mało doświadczone w treningu siłowym.
Więcej podobnych publikacji
Jakie suplementy diety warto stosować, gdy masz trudności z przyrostem masy mięśniowej?
Jakie suplementy diety warto stosować przy trudnościach z przyrostem masy mięśniowej? 1. Białko Białko jest kluczowym składnikiem odżywczym dla budowy...
Zbuduj masę swojego ciała z odpowiednimi odżywkami na masę
Odżywki na masę to doskonały sposób na budowanie masy mięśniowej i odchudzanie. Jednak często mogą one wiązać się ze skutkami...
Jak efektywnie zbudować masę ciała?
Jeśli chodzi o budowanie masy, do sukcesu niezbędne są 3 elementy. Są to trening, dieta i suplementy. Właściwa dieta zawierająca...
Jak skutecznie wytrenować mięśnie pleców?
Ból pleców jest częstym problemem, z którym boryka się wiele osób. Jest tak wiele sposobów na trenowanie mięśni pleców, aby...
Musli w diecie odchudzającej
Osoby szukające produktów związanych ze zdrowym odżywianiem powinny zdecydowanie zainteresować się jednym z najzdrowszych produktów spożywczych, czyli płatkami owsianymi. Są...
Białko na dobranoc
Nazywane jest,,białkiem na dobranoc''. To jeden z podstawowych składników tworzących białka mleka. Wyróżnia się cztery typy cząsteczek kazeinowych: α, αs,...